VEELGESTELDE VRAGEN

We hebben al onze kennis hieronder voor u op een rijtje gezet. Toch geen antwoord kunnen vinden op uw vraag? Dan zijn wij bereikbaar via het contactformulier.

Voor Leiden als kennisstad is een hightech digitale infrastructuur een vereiste. Veilige toegang tot het internet is een absolute noodzaak voor alle instellingen en bedrijven.

Met eduroam krijgen studenten, onderzoekers en medewerkers van universiteiten, onderzoeksinstellingen, hogescholen en andere onderwijsinstellingen gemakkelijk en veilig toegang tot de wifi-netwerken van hun eigen onderwijs- of onderzoeksinstelling en dat van alle andere instellingen die eduroam aanbieden. In binnen- en buitenland.
Het systeem van eduroam geeft gebruikers met hun mobiele device (smartphone, tablet, laptop) toegang tot elk wifi-netwerk dat eduroam aanbiedt. De verbinding komt automatisch tot stand, zoals de gebruiker dat thuis gewend is.
De basis van eduroam is een hiërarchie van gekoppelde authenticatieservers. Via deze servers worden de gebruikersgegevens op een veilige manier tussen instellingen gecommuniceerd. De eigen instelling van de gebruiker houdt deze gegevens bij en controleert deze. Ook als de gebruiker zich op een andere locatie met eduroam bevindt. SURF, het ict-samenwerkingsverband van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen, bewaakt de kwaliteit en veiligheid van eduroam.
Leiden is een kennisstad met de oudste universiteit van Nederland. In een kennisstad is een hightech infrastructuur een vereiste. Veilige toegang tot internet is een absolute noodzaak voor instellingen en bedrijven.
Met eduroam wordt Leiden de eerste stad ter wereld waar eduroam stadsbreed beschikbaar is. Leiden biedt daarmee een veilige en gastvrije ontvangst voor bezoekers van congressen. In 2022 is Leiden European City of Science. Vele duizenden wetenschappers zullen deze gastvrijheid ervaren en doorvertellen.
Leiden als eerste stad met stadsbreed eduroam zal via gerichte PR-campagnes worden gepromoot. Locaties waar eduroam beschikbaar is, zijn te vinden via de websites van:
eduroam-gebruikers kunnen in de hele stad een snelle en veilige verbinding maken met het internet. Gratis en zo lang ze maar willen. Er is geen welkomstscherm en de gebruiker hoeft zich niet aan te melden met gebruikersnaam of wachtwoord.
Door het aanbieden van eduroam ontstaat een netwerk van veilige toegang tot het internet. In de strijd voor het binnenhalen van congressen onderscheidt Leiden zich van concurrerende steden. Meer congressen in Leiden biedt kansen voor horeca en ondernemers. Geschatte omzetgroei 10-20%.
Cyber-aanvallen op universiteiten, overheden en bedrijven worden steeds slimmer en intensiever. Dat geldt ook voor alle instellingen in Leiden. eduroam is een van de manieren om toegang tot belangrijke data te beschermen.
Studenten maken steeds meer gebruik van het internet. Door corona heeft het studeren en werken buiten de gebouwen van de instellingen een grote vlucht genomen. Deze trend is blijvend. De Universiteit Leiden onderzoekt en ondersteunt initiatieven om deze wijze van studeren in de stad te versterken en zo veilig mogelijk te maken.
Op een bestaand wifi-netwerk moet WPA2-enterprise beschikbaar zijn. Is dat het geval, dan activeert u eduroam in een paar uur. eduroam Leiden is beschikbaar voor ondersteuning tijdens het configureren.
Uw eigen systeembeheerder of de ICT-leverancier kunnen eduroam voor u activeren. Deze werkzaamheden zijn relatief eenvoudig. eduroam Leiden verzorgt de technische ondersteuning tijdens het configureren.
Het bestaande wifi-systeem moet WPA2-enterprise ondersteunen. Dit is een standaardfunctie die in de meeste systemen beschikbaar is. Verder moet er voldoende bandbreedte beschikbaar zijn. U mag geen beperkingen opleggen aan de gebruikers, zoals tijdsduur en snelheid. Ook mag u geen welkomstscherm toevoegen of een gebruikersnaam of wachtwoord vragen.
De bandbreedte moet zodanig zijn dat een gebruiker bij normaal gebruik een goede verbinding heeft. U mag deze alleen beperken als er sprake is van overbelasting of misbruik.
Zodra eduroam-gebruikers in de buurt van uw wifi-netwerk komen wordt automatisch een verbinding gemaakt. Daardoor zal het dataverbruik enigszins toenemen.
4G en 5G zijn gekoppeld aan een abonnement van een telecomprovider. De hoeveelheid data is beperkt door het soort abonnement. Door de toename van het vele videogebruik zullen de hogere databundels nog steeds ontoereikend zijn. Wifi blijft de standaard voor locaties waar mensen langdurig gebruik maken van een internetverbinding zoals thuis of op het werk. Bezoekers van buiten de EU betalen hoge roamingkosten. Voor hun verblijf hebben zij voorkeur voor een locatie met eduroam.
Voor het aanbieden van eduroam via een bestaand wifi-netwerk zijn geen kosten verbonden. De authenticatie wordt door de opleidings- en onderzoeksinstellingen verzorgd.
Voor het aanbieden van eduroam mogen er geen beperkingen worden opgelegd aan de gebruiker. Dus geen tijdslimiet, geen beperking van snelheid, geen wachtwoord en ook geen welkomstscherm. Het gebruik van eduroam is voor de gebruiker altijd gratis. Een verbinding via eduroam moet eenzelfde ervaring zijn zoals op de eigen instelling. Direct internet zodra je je laptop openklapt of je smartphone aanzet.
Een eduroam-account wordt uitgegeven door de eigen onderwijsinstelling of onderzoeksinstituut. Zolang gebruikers daar staan ingeschreven of daar werkzaam zijn, kunnen zij gebruik maken van hun eduroam-account.
eduroam is een Nederlandse ontwikkeling. Klaas Wieringa was daarvan de initiator. Hij is daarvoor opgenomen in de prestigieuze ‘Internet Wall of Fame’.

eduroam is afgeleid van education roaming. Voor het maken van een verbinding met een wifi-netwerk moet eduroam altijd met kleine letters geschreven worden, vandaar.

‘eduroam’ is a trademark from GEANT, Europe’s leading collaboration on e-infrastructure and services for research and education. In Nederland wordt eduroam aangeboden door SURF.

Binnen SURF werken universiteiten, hogescholen, mbo-instellingen, umc’s en onderzoeksinstellingen samen om digitale diensten in te kopen en te ontwikkelen.

Wie doen er al mee?

Aanbieders van eduroam in Leiden zijn universiteiten, onderwijsinstellingen, congres-, musea-, hotel en horecalocaties. En binnenkort ook studentenhuizen en studentenverenigingen, bibliotheekvestigingen en bedrijven. De lijst met aanbieders groeit met de week.
Wilt u ook aansluiten op eduroam?

eduroam in cijfers

23 miljoen gebruikers wereldwijd in 110 landen

Dit is de kop

50.000 gebruikers (studenten & medewerkers) in Leiden

Dit is de kop

30.000 gebruikers per jaar van andere universiteiten

Dit is de kop

500.000 bezoekers tijdens Leiden ECS 2022

Dit is de kop

5.000 bezoekers
ESOF-congres
juli 2022